Özel Eğitim Gereksinimli Öğrenciler İçin Bir Araya Gelelim
3851
08:27
20.04.2022

 Hazırlık: UNSEN projesi katılımcılarının belirlenmesi ile katılımcı öğretmenlerle 3 aylık İngilizce A1 Seviyesi dil kursu planlanmıştır. Kurs kapsamında, 18 özel eğitim öğretmeni yurtdışında kendilerini ifade edebilme, özel eğitim uygulamaları ile ilgili eğitimlere katılma ve özel eğitim ile ilgili web siteleri ve kaynakları takip edebilme yeterlilikleri artırılmaya çalışılmıştır.  Dil hazırlığı ile birlikte ortak kurumlardan seçilen gönüllü öğretmenlerle Mersin ili merkez ilçelerindeki "Okulöncesi, İlkokul ve Ortaokullardaki Kaynaştırma Uygulamaları ile ilgili idareci, öğretmen ve velinin karşılaştıkları güçlükleri, sıkıntıları ve problemleri açığa çıkarmak" için araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan iyileştirilmesi gereken alanların öncelik sıralaması yapılmıştır. Öğretmenlerin özel eğitim gereksinimli öğrencileri sosyal hayata katılımını artırıcı faaliyetleri tasarlama, öğrencileri tanılama/yerleştirme sürecinde yaşadıkları sıkıntılar, aile eğitimi, öğrencilerin aktif katılımını sağlayacak becerilerin kazanımı ve AB Özel Eğitim uygulamaları hakkında yeterlilikleri artırılmıştır.

07-11-2016

07-11-2016




   






1-Faaliyet: ITC International Prag Eğitim Merkezinde 16 Özel Eğitim Öğretmeni 10 günlük yapılandırılmış kursa katılmışlardır. 

07-11-2016

 

 








2-Faaliyet: Europe For All adlı kurum işbirliğinde İtalya'nın Milano kentinde 16 özel eğitim idareci ve öğretmenleri 5 farklı özel eğitim kurumunda 5 günlük iş başı eğitim ile gözlem yapma ve farklı özel eğitim uygulamalarını yerinde inceleme fırsatı bulmuşlardır.

07-11-2016

 

 

 

 






3-Faaliyet:  Yurt dışı faaliyetlere katılan öğretmenlerimizle kendi okullarında hareketliliklerin değerlendirilmesi, deneyim paylaşımı ve uygulama planları ile yaygınlaştırma faaliyeti düzenlenmiştir. Toroslar ve Yenişehir ilçelerinden toplam 40 öğretmene edinilen deneyimlerle ilgili bilgi verilmiş, etkinlikler ve içerikleri paylaşılmış, proje katılımcısı 4 öğretmenimiz "Öğretmen eğitimi" faaliyetlerinde gönüllü olarak çalışmıştır.  

07-11-2016

 









4. Faaliyet: 18-19-20 Ekim 2016 tarihlerinde proje faaliyetleri kapsamında ilimizden 20 öğretmen ile (özel eğitim öğretmeni, kaynaştırma öğrencisi olan sınıf öğretmeni ve okul öncesi öğretmeni) 3 günlük atölye çalışması boyunca proje faaliyetlerinden edinilen deneyimlerin paylaşımı ve Özel Eğitim uygulamaları ile ilgili eğitimler gerçekleşmiştir. Bu eğitimler proje katılımcısı öğretmenler,  Mersin Üniversitesi ve Prague Charles Üniversitesi öğretim görevlilerinden gönüllü akademisyenlerle gerçekleştirilmiştir.

07-11-2016

 









5. Faaliyet: Proje kapsamında İl Millî Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve PDR Hizmetleri bölümü tarafından gerçekleşecek öğretmen eğitimleri kapsamında proje kapsamında edinilen deneyim ve bilgi, becerilerin ilimiz öğretmenlerine aktarılması konusunda il hizmet içi eğitim planına dâhil edilmiştir.

 

6. Faaliyet:  Mersin Üniversitesi Rektörlüğünde proje kapsamında okulların üniversite ile işbirliği ihtiyacı, Mersin İli Özel Eğitim Gereksinimli Öğrencilerin istatistiği, Toroslar İlçesinde özel Eğitim uygulamaları ve bilgileri, UNSEN projesi faaliyetleri hakkında bilgi paylaşımı ortamı sağlayan toplantı yapılmıştır. Okul ve kurumlardan gelen idareci ve öğretmenler, özel eğitim alanında yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri hakkında bilgi paylaşmıştır. Eğitim Fakültesi aracılığıyla öğretmenlerin eğitiminin gerçekleştirilmesi ve hizmet içi eğitim faaliyetlerinde daha fazla işbirliği ağının oluşturulması kararlaştırılmıştır.

07-11-2016

 









Projenin sonuçları:

UNSEN projesi katılımcıları ve diğer faydalanıcıların özel eğitim gereksinimli öğrencilerin sosyal hayata katılımını sağlayacak öğretmen yeterliliklerini ve öğrencilerinin yetersizliklerinin üstesinden gelme becerilerini geliştirmelerine katkı sunmuştur. Özel eğitim ile ilgili bir araya getirdiği kurum, idareci, öğretmen, veli ve diğer paydaşların bu konuda yapılması gereken işbirliklerine katkıda bulunmuştur.

Proje katılımcısı özel eğitim öğretmenleri öncelikle öğrencilerinin bireysel farklılıklarını belirleyecek etkinlik hazırlama becerilerini geliştirdiler. Alanları ile ilgili bilgilerini geliştirerek, öğretmeye ilişkin motivasyonlarını artırdılar. Hazırlık aşamasında İngilizce dil kursu ile iletişim becerilerini geliştirerek diğer ülkelerden insanlarlailetişim kurmaya başladılar. Faklı kültürleri tanıma fırsatı ile kendi kültürlerini yurt dışı ortaklara tanıttılar. Yeni öğretim yöntemlerini öğrenerek sınıf içi farklı ve pratik uygulamalar geliştirdiler. Kendi öğretim yöntemlerini geliştirerek, özel eğitim gereksinimli öğrencilerin eğitimi ve öğretimi faaliyetleri hakkında becerilerini geliştirdiler. Yabancı dilde(İngilizce) kendilerini rahat ifade etmeye başlarken, "özel eğitim terimleri" sözlüğü çalışmalarında aktif katılım ve terimlerin günlük konuşmalarda kullanımı iletişim becerilerini geliştirdi.

UNSEN projesi katılımcıları özel eğitim gereksinimli öğrencilerin ihtiyaçlarını belirleme yöntemlerini edindiler. Farklı ülke ve özel eğitim sistemleri tanıyarak, özel eğitim gereksinimli çocukların entegrasyonu ve farklı yaklaşımlar ile öğrencilerin tanılama ve yerleştirme konusundaki becerilerini geliştirdiler. Özel eğitim gereksinimli bireylerin yaparak yaşayarak öğrenmeleri için ortamları düzenleme ile ilgili fikirlerini güçlendirdiler. Uluslararası düzeyde işbirliği kapasitelerini geliştirdiklerini değerlendirme ve etki analiz çalışmalarında belirttiler. İşbaşı gözlem ile öğretmenlik mesleğindeki motivasyonlarını yükseltip, AB müfredat programlarını inceleme fırsatı buldular. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin belirlenme şeklindeki standartlar ile eğitime başvuran öğrencilerin tanılama ve yerleştirilme yöntemleri konusunda bilgilendiler. Okul-veli işbirliğinin gerekliliği ve özel eğitimin yereldeki işleyişini yerinde gözleyerek kurumumuza olumlu aktarım becerilerini geliştirdiler.

 Sürdürülebilirlik: UNSEN projesi tüm paydaşları ve yararlanıcıları ile özel eğitim gereksinimli öğrenciler için bir araya gelerek, öğrencilerin en iyi kaynaştırma ortamında yaşıtlarıyla birlikte, dışlanmadan, aktif bir şekilde herkesin kendisinin farklılığını kabul ettiği ve saygı gösterildiği fırsat eşitliğine sahip ortamların oluşturulmasına karar vermiştir. Proje ekibi, bu ortamların yaratılması için çalışacağına dair yeni uygulamalarda buluşma kararı ile yoluna devam edecektir.   Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için bu eğitimlerin ilimizdeki özel eğitim altsınıfı, özel eğitim öğretmenleri, özel okul idarecilerine yönelik eğitim planları hazırlanmıştır.       

Projenin her aşamasında bizlere katkı sunan İlçe Millî Eğitim Müdürü, Şube Müdürlerine, okul idarecilerine, öğretmenlerimize, öğrenicilerimize, velilerine, İl ARGE personeline, Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne, Eğitim Fakültesi Dekanına, eğitimcilerimize ve proje yürütme ekibine sonsuz teşekkür ederiz.

 

Proje ile ilgili detaylı bilgi için linki tıklayınız. http://un4sen.blogspot.com.tr/

 

                                                                                                                                Hasan BABA

                                                                                                                                 UNSEN Proje Koordinatörü

 

 "Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir. Ancak burada yer alan görüşlerden Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz."

Yayın Tarihi: 20.04.2022